Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Digitális Helyismereti Gyűjtemény

Ez a funkció csak bejelentkezett felhasználóknak érhető el.

Bejelentkezés

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Digitális Helyismereti Gyűjtemény

Gyűjteményünk Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye településeinek helyismereti dokumentumait gyűjti és szolgáltatja digitális formában oktatási, kulturális és non-profit célokra az érdeklődő közönség számára.
Törekvésünk, hogy ezeket az elektronikus dokumentumokat minden lokálpatrióta számára elérhetővé tegyük. Ezzel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy Nyíregyháza város és a megye településéinek értékei minél szélesebb körben ismertté váljanak, növelve ezzel is a lakóhelyhez való kötődést, a lokális identitástudatot.

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár és partnerintézményei az összegyűjtött, illetve feltárt helyismereti információkat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Digitális Helyismereti Gyűjteményben (a JaDoX-ban) tárolják és bocsátják a használók rendelkezésére.

Az adatbázisban cikkek, tanulmányok, fotók, aprónyomtatványok, videó és hangfelvételek találhatók. Ebben a rendszerben rögzítjük a helyismereti sajtófigyelés, valamint a helyismeretben digitalizált anyagok metaadatokkal ellátott változatát. Az adatbázisba történő feldolgozást Nyíregyháza és a megye könyvtárosai végzik.
A JaDoX egy elektronikus könyvtári program, amely hatékony segítséget nyújt digitalizált dokumentumok megjelenítéséhez és visszakereséséhez. A felületen kereshetünk (csonkolással, vagy anélkül), böngészhetünk a különböző témák és dokumentumtípusok között.

Digitalizáló munkánk eredményeként a gyűjtemény tartalma folyamatosan bővül. Gazdagításához Ön is hozzájárulhat, ha felajánlja a birtokában levő, szabadon közzétehető helytörténeti jelentőséggel bíró dokumentumokat.

Tetszett ez a gyűjtemény? Iratkozz fel hírlevelünkre!
Feliratkozom


Kérdezd
a könyvtárost!