Szabó Lőrinc (1900-1957)

Szabó Lőrinc klasszikus értékű életművéből Steiner Ágota gyűjtötte össze mindazt, ami gyermekeknek íródott. A költő szemléletessége, játékos képzelete nyomán megelevenedik a baromfiudvar (Falusi hangverseny), a téli hóesés (Esik a hó) a tavaszi rügyfakadás (Nyitnikék, Nefelejts) vagy akár a gyermeki kéz (Sokat tud az én kezem).

Szabó Lőrinc viszonylag kevés gyermekverset írt; ha kötetnyi versével szeretnénk felkelteni a fiatal olvasók érdeklődését, óhatatlanul tágítani kell a "műfaji" határokat, a válogatás körét. Így kerül a gyűjteménybe számos olyan vers is, amely a felnőttekhez szól ugyan, de a gyerekek, a fiatalabb korosztályok tagjai számára is "megfogható" élményt jelent.

Szabó Lőrinc nagyon kevés gyermekverset írt, ha kötetnyi versével szeretnénk felkelteni a gyermekolvasók érdeklődését, óhatatlanul tágítani kell a "műfaji" határokat, a válogatás körét. Ezért került ebbe az új gyűjteménybe számos olyan vers (például a Tücsökzenéből, a Lóci-ciklusból és a műfordítások közül), amely felnőttekhez szól ugyan, de gyerekek számára is "megfogható" élmény lehet.Kérdezd
a könyvtárost!