Schmidt, Annie M. G. (1911-1995)

A tizennégy éves Tutaj Ábel a Ködös-parti Középházán él, s az iskola befejezése után foglalkozást kell választania, bár szíve szerint inkább hajóra szállna, és világot látna. Édesanyjának köszönhetően végül liftes fiúi állást kap a most megnyíló KONTY nagyáruházban. Főhősünk nem is sejti, milyen hamar teljesül az álma.

Blom bácsi egyedül neveli két gyermekét – Jánoskát és Nella Dellát –, méghozzá igen szerény körülmények között, ugyanis a papa nagyon okos, és komoly tudományos könyveket ír, ám nem nagyon keres pénzt. Most azonban elhelyezkedik egy levesgyárban, ahol az igazgató mellett kezd dolgozni.

A rendkívül szórakoztató, hazájában már klasszikusnak számító holland meseregény radírgumi méretű főhőse, a csintalan kis manó, Viplala bizonyosan hamar belopja magát a magyar gyerekek szívébe is, amikor izgalmas és mulatságos kalandokra hívja őket.

A holland gyerekirodalom klasszikus figurái közé tartozó Janó és Janka ezúttal a tél örömeivel ismerteti meg a gyerekeket, vidám, színes és fekete-fehér rajzok kíséretében. A két jó barát megtudja, hogy a süni téli álmot alszik, s miközben a nagyi különféle szép, meleg holmikat kötöget, a gyerekek a padláson játszanak.

Milyen is az élet tavasszal? Mi mindenre lehet rácsodálkozni az évnek ebben a szakában? Ezt mutatják be az egy-két oldalas kis történetek, melyeknek főhősei Janka és Janó. A két gyerek tavaszi kalandjait követhetjük nyomon, amint találkoznak egy sünivel, virágot szednek a réten, újszülött cicákkal, bárányokkal ismerkednek, virágot ültetnek, s készülődnek a húsvétra.

Az olvasmányos történet főszereplője Oti, akit édesapja egyedül nevel. Oti jó barátságban van az állatokkal, a kutyákkal és a macskákkal, sőt a madarakkal és az egerekkel is remekül elbeszélget. Szüksége is van a jó barátokra, ugyanis a kislánynak nem egyszerű az élete. Apukája, Tóni, bár remek szakács, igen hirtelen haragú ember, és emiatt rendszeresen elveszíti a munkáját.

Titi egy napon, Gerda, a Gerle segítségével elfoglalja a város legmagasabb toronyházának padlásszobáját.

A kis piros darus kocsijával mindig mások segítségére siető kisfiú, Titi félbeszakítja a Trappolka családdal töltött tengerparti nyaralást és sietve hazaindul, keresni valakit, aki a sirályok fészkéből kilökött különleges narancssárga tojást kiköltené (Titi a toronyház tetején).

Az eleven, bajkeverő, örökké maszatos kislány figuráját a hetvenes években hívta életre a holland szerzőpáros, de alakja, mulatságos történetei ma is éppoly aktuálisak és szórakoztatóak, mint negyven évvel ezelőtt. Szutyoksári, a vele egykorú gyerekek többségéhez hasonlóan, tele van jó szándékkal, igyekezettel, hogy úgy viselkedjen, ahogyan elvárják tőle, mindig tiszta és rendes legyen.Kérdezd
a könyvtárost!