Scarry, Richard (1919-1994)

Richard Scarry meseíró és rajzoló több könyvéből ismert fantáziavárosában szinte mindenkinek van valamilyen járműve: veterán sportkocsiján száguldozik a róka, a közterület-felügyelő biciklin jár ügyes-bajos dolgai után, a nyuszi járműve krokodilt formáz (neve is krokomobil), még a város boszorkányának is jut egy roller.

Tesz-Vesz város jól ismert, kedves állatfigurái különböző élethelyzeteket mutatnak be történeteiken keresztül. A mesék már az óvodás korú gyerekeknek is segítenek megismerkedni az illedelmes viselkedés alapjaival: hogyan kell viselkedni érkezéskor, távozáskor, hogyan illik bemutatkozni, hogyan viselkedjünk egy szülinapi zsúron.

A kötet főszereplője Cicó iskolás lesz. Rajta keresztül nemcsak az ABC betűivel ismerkednek meg a kötetet lapozgató iskolakezdők, de a betűk köré szőtt rövid meséket, a nevető meseóráról, az iskolaorvosnál tett látogatásról, a Lompos pedellusról stb. szóló vidám élménybeszámolókat meghallgatva, számos egyéb hasznos ismeretre is szert tesznek.

Tesz-vesz Város és szorgos lakóinak életébe már bepillantást engedett több kötetében is a szerző. Az "alapkönyv" Tesz-Vesz város történetében már szó esett a városka illusztris polgárairól, megbecsült mesteremberekről, valamint tűzoltókról, most pedig arról kapnak színes képet a kis olvasók, hogyan is készül karácsonyra a kis városka?

A két riporter, Kukkos és Kandi filmet forgat Tesz-Vesz város életéről, ám a sürgő-forgó lakók mit sem sejtenek arról, hogy hamarosan a népszerű Szórakoztató Televízió adásában fognak feltűnni.

A nagyalakú képeskönyvből megismerhetik és megszerethetik a gyerekek a legendás mesevárost, ahol mindenki szorgoskodik, és mesterségek tudós-avatott művelőjeként öregbíti a város hírnevét. A szerző, mit egy idegenvezető kalauzolja a legkisebbeket Tesz-vesz városban, a Fő utcán végig. A gyerekek képzeletben bekukkanthatnak a postára, Dr.

Rendhagyó idegenvezetők, kedves mesefigurák vállalkoznak arra, hogy elkalauzolják a gyerekolvasókat a Föld egzotikus országaiba, és úgy ügyeskednek, hogy a kis olvasók legalább egy-egy helyi színnel, folklorisztikus vagy nemzeti sajátossággal megismerkedjenek. A mesebeli ciceronék között van Fetvozsó, a monacói rendőr, Fityula nővér Ausztráliából, Parázs, a New York-i tűzoltó.

Tesz-vesz Város lakói már "személyes" ismerősei a gyerekeknek. Ennek a történetnek a főszereplői, Fér Egon és Cicó, akik szórakozni mennek a vidámparkba, ahol is a könnyed szellő játékosan megemeli a lufijába kapaszkodó Egont, aki szélfútta levélként kering a levegőben.

Tesz-Vesz városban mindenki teszi a maga dolgát. Az orvos beteget gyógyít, az utcaseprő az úttestet takarítja, a biciklis futár árut visz, az autókereskedő vevőt keres a szalon legújabb típusú gépkocsijára. Van, aki zöldséget termeszt, mezőgazdasági gépeket árul, akad, aki házat épít, levelet kézbesít, tüzet olt vagy hosszú utazásra indul.Kérdezd
a könyvtárost!