Nemes Nagy Ágnes (1922-1991)

A szép kiállítású gyűjteményes kötet Nemes Nagy Ágnes gyermekverseit tartalmazza. A nyolc ciklusba (Budai utca, Madarak, Gyerekek, Bors néni könyve, Mondókák, Jeromos, a remeterák, Hol jártál? A zöldkezű) rendezett gyermeklírai darabok más kiadásban többnyire már olvashatók voltak.

Nemes Nagy Ágnes negyven év elteltével újra megjelenő kötete elkápráztat kicsiket és nagyokat. „Van itt minden, mennyi holmi! / Hogy is tudnám felsorolni?!” A kötet versei a gyermekek mindennapi életének színes csodáit mutatják be, mint a gesztenyefalevelet, vagy a kocsiztatott csigát.

Nemes Nagy Ágnes „keleti meséjének” főszereplője a korán árvaságra jutó kisfiú, Szádelit. A fiú rőzseszedőként keresi kenyerét, de festő szeretne lenni. Egyik éjjel álmában ősz öregember jelenik meg, és csodálatos ecsettel ajándékozza meg: amit fest, az megelevenedik, valósággá válik.

A kötetbe foglalt lírai és prózai darabok a címszereplő személye köré fonódnak Ki is tulajdonképpen Bors néni? Virágait ápolgató, kertjében üldögélő, egyszerű nénike? Vagy inkább varázsló, aki keddenként magasan, a hold fényénél sétálgat, fönt a levegőben? A versek (Hol lakik Bors néni?, Futó bab, Minden kedden stb.) mindkét feltevést megerősítik.

„Piros dróton ült a fecske, piros dróton lila folt, mert a fecske lila volt.” Évtizedekkel ezelőtt jelent meg Nemes Nagy Ágnes gyermekeknek szóló verseskötete, melyet most új illusztrációkkal adott ki ismét a Móra Kiadó. Molnár Jacqueline színpompás rajzai legalább akkora élmény jelentenek majd a legkisebbeknek, mint maguk a versek.Kérdezd
a könyvtárost!