Koinónia

Tíz kortárs mesét találunk a vidám, színes rajzokkal kísért kis kötetben. Barni és ikerhúgai, Dorka és Hanna kalandjai elevenednek meg a kedves, humort sem nélkülöző történetekben, amelyeknek a színtere hol az iskola, hol az otthon, hol pedig a képzelet.

A vidám, színes, mozgalmas rajzokkal kísért, színes lapokra nyomtatott, vonzó kivitelű kis kötet 25 rövid, olvasmányos, kedves mesét tartalmaz. A négyéves kolozsvári kisfiú, Barni a főszereplő, aki ízig-vérig mai gyerek, minden érdekli, és számtalan érdekesebbnél érdekesebb kaland esik meg vele a hétköznapokban is.

Különös verseskötetet vehet kezébe az olvasó, aki már a borítón „szereplő” három kis élőlény (csíkos bogár, szálon lógó pók, szárnyas kutya) rajza láttán érzékelheti, hogy a mesefigurák köré szőtt lírai darabok sem lesznek szokványosak.

A kolozsvári szerző korábbi kötetéből (Monyómesék) megismert, sokféle alakban létező csöppnyi lények, a monyók újabb izgalmas kalandjait követhetjük nyomon Kürti Andrea vidám, színpompás illusztrációinak kíséretében. Vágottszemű, a főszereplő kisfiú nagyszüleihez utazik egy hétre vidékre, és természetesen vele tartanak a monyók is, Samu, Lujzi, Házimonyó és a monyógyerekek.

Az erdélyi költő életművéből ad gazdag válogatást az igényes kivitelezésű kötet, melyet Kürti Andrea és Sipos Gaudi Tünde színes, mozgalmas illusztrációi kísérnek.

A szerző különleges illusztrációi kísérik tíz fejezetből álló, vidám történetét, amely egy nem mindennapi királyi család életébe enged bepillantást. Óciusz király, Taka királyné és két gyermekük, Nerokozéno herceg és PimPim hercegnő napjai érdekesen telnek.

Kiss Lehel az ószövetségi Dániel történetét hozza közel a gyerekekhez. Versbe szedte, a gyerekek nyelvére fordította Dániel és társai történetét: hogyan kerültek Jeruzsálemből Babilonba, Nabukodonozor uralkodó palotájába, majd hogyan fejtette meg Dániel a király álmát, és került magas beosztásba.

A kortárs erdélyi magyar szerzők (Balázs Imre József, Berszán István, Boda Edit, Demény Péter, Láng Zsolt, Máté Angi, Simon Réka Zsuzsanna, Zágoni Balázs) meséit közös témájuk, a karácsony fűzi össze. Különböző – a megszokottól eltérő – aspektusból láttatják a szeretet ünnepét.

A svéd Axel Hambraeus tovább írta az újszülött Jézus látogatására induló pásztorok történetét. Betlehemi látogatásukat követően a három pásztor hosszasan beszélget Mária és József szegénységéről, mindarról, amit náluk láttak. Elhatározzák, hogy újra felkeresik és megajándékozzák a szent családot, hiszen otthon mindegyikük talál egy-egy jó lábbelit, ruhaneműt.

Valahol a messzi űrben létezik egy kék bolygó, amelynek az a különlegessége, hogy kizárólag gyerekek élnek rajta. A két jó barát, Brimir és Hulda boldogan él itt a társaival, míg az űrből érkező felnőtt, Hihi-Hahó csábító ígéreteiért fizetséget nem kér cserébe.

A sokféle alakban létező csöppnyi szőrös lények, a monyók csak keveseknek mutatják meg magukat. Az elbeszélő és családja, „A Vágottszeműék” azonban nem csak láthatják őket, de - Samu, a vén vízimonyó beköltözésével – e sokféle formájú, tulajdonságú apró lények kalandjainak részeseivé is válhatnak.

A címszereplő, Kobak - mint afféle igazi kisfiú - sok mindennel foglalkozik: napot rajzol, zenét hallgat (Mondóka mese), piros labdával sétára indul (Labda-mese), és ha kedve támad, akár tornyot is épít Katinkával (Tornyos-mese). Gondolataiban nagyon nagy szerep jut az autónak, traktornak, és a vízipisztolynak is.Kérdezd
a könyvtárost!