Kalligram

Az erdélyi költő témái ugyanazok, mint a legtöbb gyermekversnek: az évszakok, a természet, a falusi élet, főképpen az állatok - valóságos mivoltukban éppúgy, mint megszemélyesítve - az iskola. Mindez dallamos, ritmusos sorokkal, tisztán csengő rímekkel megverselve. Janiga József népmesék hangulatát idéző, szép, színes illusztrációi díszítik a kötetet.

A kötet alcíme szerint hat és háromnegyed éveseknek szól a könyv, méghozzá úgy, hogy Kukorelly Endre a kötet központi figurája, az iskolába készülő Hankán keresztül ad hangot a korosztályt foglalkoztató problémáknak. A fiúk miért és miben mások, mint a lányok? Mi leszek, ha nagy leszek? Hogyan kell öltözködni, vásárolni, közlekedni?

Kortárs felvidéki magyar írók meséiből összeállított kötet szerzői kivétel nélkül, mind ismert és elismert alakjai az egyetemes magyar irodalmi életnek: Vajkai Miklós, Tóth László, Kovács Magda, Soóky László, Batta György stb.

A múlt század neves szlovák népmesegyűjtőjének hatalmas gyűjteményéből készült a huszonhét mesét tartalmazó válogatás. Ezek sok rokon vonást mutatnak az európai és a magyar népmesekincs darabjaival. Ki ne ismerné a szolgálónak szegődött szorgalmas és a lusta leány történetét (Adjisten, pallócska).

A Móra állatmeséit egybegyűjtő válogatás két ciklussal (A kéményseprő zsiráfok, Nekopogi kovács) jelzi a műfaji megosztottságot: míg meséinek első csoportja a hagyományos népmeséhez áll közelebb, a másodikra inkább az anekdotikus, mondaszerű történetek a jellemzőek.



Kérdezd
a könyvtárost!