Alexandra

A Dörmögő család, Dörmi apó, Dörmi anyó, Berci, Marci, Borka kalandjai dallamos verssorokban tudósítanak mindarról, ami egy szeretetre méltó medvecsalád tagjaival nap mint nap megesik.

Az Anna és Peti sorozat újabb részében a főszereplők családja új taggal bővül: megszületik a harmadik kistestvér, Gergő. Anna és Peti megcsodálja és örömmel fogadja Gergőkét, ám nem könnyű elfogadniuk, hogy keservesen sír, ha fáj a hasa, hogy csak Anya vagy Apa hasán tud elaludni, és amint elkezd négykézláb mászni, minden játékukat tönkretesz.

Tizenhat egyszerű, hétköznapi történetet olvashatunk a kötetben, amelynek szereplőit ezúttal is a szerző saját, színpompás rajzai keltik életre. Az öttagú család életének számos történése kapott itt helyet. Hogyan firkálta össze Anna és Peti a lakás frissen festett falait?

A színes képekkel gazdagon illusztrált kötet elsősorban a legkisebbek figyelmét kívánja felkelteni. Anna és Peti testvérek, akik Anyával és Apával együtt alkotnak igazi családot. A tizenhárom kis történet az ő hétköznapjainak krónikája. Ahol két kisgyerek él, ott természetesen mindennap történik valami érdekes, izgalmas, ami a képeskönyv lapjaira kívánkozik.

A Honti Rezső fordította kötet az író klasszikus értékű öt indián tárgyú regényét, a Bőrharisnya-történeteket tartalmazza, melyek közös főhőse Natty Bumppo, a delavár indiánok között nevelkedett, értelmes fehér fiatalember. Az első könyvben - Vadölő - a fiatal vadász első ízben jár "harci ösvényen". Ekkor lő először emberre - önvédelemből -, s haldokló ellenfele nevezi el Sólyomszemnek.

A történet főszereplője, Gábor kamasz fiú, aki az előtte álló nyári szünidőt már előre unalmasnak tekinti. Sajnos azonban a sors közbeszól, ugyanis édesanyja kórházba kerül és a betegségéből való felépülésének ideje is nagyon hosszúra nyúlik, így az unalmasnak induló nyár egyre több meglepetést és izgalmat rejteget.

A gyermekregény főszereplői, a nyolcéves Fanni és Ági titokzatos dolgokhoz vonzódó, élénk fantáziájú kislányok. Csodákkal teli, felejthetetlen nyári élmény részeseivé válnak, amikor meghívást kapnak a kedves vidéki rokon, Teréz néni gyönyörű, falusi udvarházába.

Kálnay Adél valamennyi, gyermekeknek szánt meséjét könnyű lebegés, álomszerű meseszövés, és némi szomorúsággal „fűszerezett” hangvétel jellemzi. Az igazi ajándék sem kivétel ez alól. A történet főszereplője Zsuzsi baba, aki annyira „összenőtt gazdájával”, Katával, hogy már szavak nélkül is megértik egymást, és szinte beszélgetni is tudnak.

A Tündérhajszál főszereplője az élénk fantáziájú kis Fanni, bárhol fordul meg a világban - otthon, iskolában, városban, falun, hegyvidéken vagy tóparton - választ keres a környezetében zajló érthetetlen eseményekre, az őt foglalkoztató kérdésekre: miért nehéz a katicabogarak élete, miért nem szabad leszakítani a réten nyíló virágot, miért nem tud az ember repülni, miért jó dolgozni a kertben, m

A műfaj átlagából magasan kiemelkedő meséskönyv főszereplője egy bátor egér, Cincogó Felicián. Az udvari kamarásnak tanuló, szorgalmas egeret, az iskola igazgatója, Pennarágó Boldizsár világ körüli vándorútra küldi. Útja során hajótörést szenved, és akárcsak Robinson egy lakatlan szigetre vetődik. Innen egy trópusi forgószél II.

Valahol egy napsütötte csöpp szigeten nagy boldogságban, szeretetben él az ifjú kőmívesmester feleségével és hét gyermekével: hat leánnyal és az utolsóként született kisfiúval, Benjaminnal, aki idővel nemcsak a kőmívesmesterség fortélyait, hanem a sakkjátszma rejtelmeinek minden csínját-bínját is megtanulja édesapjától.

Szabó Lőrinc nagyon kevés gyermekverset írt, ha kötetnyi versével szeretnénk felkelteni a gyermekolvasók érdeklődését, óhatatlanul tágítani kell a "műfaji" határokat, a válogatás körét. Ezért került ebbe az új gyűjteménybe számos olyan vers (például a Tücsökzenéből, a Lóci-ciklusból és a műfordítások közül), amely felnőttekhez szól ugyan, de gyerekek számára is "megfogható" élmény lehet.Kérdezd
a könyvtárost!