Schall Eszter (1987-)

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum mesebeli környezete ihlette az olvasmányos, vidám kötetet, amelyben a kíváncsi és bátor ikerpár, Török Virág és Török Gábor, azaz Mákszem és Gubó kalandjait követhetjük nyomon. A gyerekek a Skanzenben lemaradnak osztálytársaiktól, hogy az álomszerű csodavilágot maguk fedezzék fel.

Miklya Zsolt gyerekverskötete „tizenkét év családi-írói-költői műhelymunkájának köszönhető.” Harminckilenc verset tartalmaz, melyek mind személyes, családi, hétköznapi élményeken alapulnak: „Csanád-bomba, / szobánk romba’ / ruhák, játékok / halomba". Verseiben megénekli a begipszelt kezet, a nagymama horgolását, az iskolát és a patakot, melyből tengerbe térő, bölcs folyó lesz.

Nemes Nagy Ágnes negyven év elteltével újra megjelenő kötete elkápráztat kicsiket és nagyokat. „Van itt minden, mennyi holmi! / Hogy is tudnám felsorolni?!” A kötet versei a gyermekek mindennapi életének színes csodáit mutatják be, mint a gesztenyefalevelet, vagy a kocsiztatott csigát.

A Népmesekincstár hét kötetes sorozatának igényes kivitelezésű első darabja legkisebbeknek szóló népmeséket tartalmaz a világ minden tájáról, szakértő válogatásban. Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója ugyanis több évtizedes tapasztalata alapján állította össze a kötetet.

Nemes Nagy Ágnes „keleti meséjének” főszereplője a korán árvaságra jutó kisfiú, Szádelit. A fiú rőzseszedőként keresi kenyerét, de festő szeretne lenni. Egyik éjjel álmában ősz öregember jelenik meg, és csodálatos ecsettel ajándékozza meg: amit fest, az megelevenedik, valósággá válik.Kérdezd
a könyvtárost!