Paulovkin Boglárka (1973-)

Egy magányos orrszarvú vándorol a szavannán. A társai szép lassan elfogytak mellőle, még az is lehet, hogy ő az utolsó. Ezért barátot keres, aki hasonló hozzá. Kalandozásai közben társául szegődik két nyűvágó madár. Vajon együtt sikerül-e igazi barátot találniuk az orrszarvúnak? A sivatag peremén egy hazafelé igyekvő gólya kincsre lel. De miért növekszik a szép kis gyöngy, és kié lehet?

Tizenkét gyerek egyes szám első személyben elmesélt története olvasható Mészöly Ágnes kötetében. Szereplői nagyon sokfélék, más-más körülmények között élnek, közülük többen csonka családban.

Paulovkin Boglárka kedves, színes és fekete-fehér illusztrációi kísérik az igényes kivitelezésű kötetet, amely tizenkét klasszikus és tizenkét kortárs mesét tartalmaz. A válogatásban helyet kapott többek között a Jancsi és Juliska, a Hamupipőke, A kis kakas gyémánt félkrajcárja, A három kismalac és A brémai muzsikusok.

A kötet Kiss Ottó Emese almája címmel megjelent gyerekkönyve párjának tekinthető: azonos hangnemben íródott, a versek elbeszélője szintén egy óvodáskorú kisgyerek, ez alkalommal egy kislány.

Két hétre érkeznek a távol élő, ritkán látott nagyszülők, de a gyerek „főhős” nem nagy lelkesedéssel fogadja a hírt : „Fogalmam sincs, / hogy mit lehet majd velük addig csinálni”.Kérdezd
a könyvtárost!