Molnár Jacqueline (1973-)

Az igazán eredeti, varázslatos meseregény főszereplője, a jószándékú, bánatos Hetedhét Hugó szerencsétlen flótás, akinek nincs tető a feje fölött. Egy napon azonban a barlangban élő, emberkerülő Búbanya figyelmébe ajánlja a Kóbor Szállót. Ide belépve főhősünk úgy érzi, hazaérkezett.

Lázár Ervin fordulatos, ötletes, humort sem nélkülöző, ugyanakkor megható, varázslatos szépségű története jóságról, szerelemről, boldogságról, szomorúságról és önfeláldozásról szól.

Szakács Eszter mozgalmas meséiben a görög mitológia alakjai elevenednek meg, méghozzá modern életünk elemeivel átszőtt, annak kellékeit és ügyes-bajos gondjait felvonultató világban, ember és állatszereplők társaságában. A kötet címadó történetének főhőse, Diabáz Kalliszté varázslatos szigetén él.

A meseregény főszereplője, Kövér Lajos mértéktelen evése következtében annyira elhízik, hogy mozgásképtelenné válik: nem képes többé járni, öltözködni, de még ágyba bújni sem segítség nélkül. Szomszédja, Sovány Laci segíti ki szorult helyzetéből. Eleinte csak munkája mellett, majd önkéntes szociális munkásként gondozza a bajba jutott barátot.

A mindig is termetes Kövér Lajos barátja, Sovány Laci gondos ápolásának köszönhetően lefogy és ismét járóképes lesz, Laci pedig annyira megerősödik, hogy megnyeri a Kövér Lajos utcai Súlyemelő bajnokságot.

Lackfi János meséiben minden megtörténhet. A sarokház beszögellésében található kis fülkébe új lakó költözik, egy szegény, ráncos, fogatlan öreg anyóka, Ücsörgő Banya, aki Borka szemében nem más, mint világszép királykisasszony, akiért megőrülnek a királyfiak (Borka és az ücsörgő banya).

Az egyik legtermékenyebb, legismertebb kortárs költőnk, Lackfi János a szerkesztésében készült antológiában pályatársai – negyven költő – gyerekverseinek közlését tűzte ki célul.

Két kortárs költőnk különleges vállalkozása ez a kötet, amelynek alapját a klasszikus magyar gyerekversek összeállítása képezi. Önmagában egy ilyen válogatás is remek lenne, hiszen olyan költőket találunk itt, mint Weöres Sándor, Petőfi Sándor, Arany János, Kosztolányi Dezső, József Attila, Tamkó Sirató Károly, Zelk Zoltán vagy Nemes Nagy Ágnes.

A kötet szereplői nemrég költöztek a Vadonatúj Domboninneni Lakóparkba. A beköltöző családok csemetéi, Dinnye, a hangyászkölyök, Elemér, a fókakölyök, Köles, a denevérfióka és Janka, a vadmacskalány hamar egymásra találnak.

Lackfi János ötgyerekes családapaként jól ismeri a gyerekek gondolkodásmódját. Tudja, mikor milyen helyzetben milyen kérdések születnek, mi jelent számukra problémát, mire vágynak. Mindezt karakteresen játékos formába öntve, vicces költői mesevilágot teremtve, megtalálva azt a hangot, amelyet szívesen olvasnak a mai gyerekek.

“Az Egér az Erdei Kocsma pultjánál ült, egy borral teli mogyoróhéjat tartott a kezében, és a csillagokról mesélt.” A hazudós Egér, az előkelő Okker család leszármazottja, a nemes Ultramarin, továbbá a Kék meg a Sárga mellett remekül egyénített mesefigurák, varázslatos szereplők lépnek színre Lázár Ervin meséiben.

„Piros dróton ült a fecske, piros dróton lila folt, mert a fecske lila volt.” Évtizedekkel ezelőtt jelent meg Nemes Nagy Ágnes gyermekeknek szóló verseskötete, melyet most új illusztrációkkal adott ki ismét a Móra Kiadó. Molnár Jacqueline színpompás rajzai legalább akkora élmény jelentenek majd a legkisebbeknek, mint maguk a versek.Kérdezd
a könyvtárost!