Máray Mariann (1978-)

A két-háromoldalas fejezetekből álló, remek humorú kötet szereplői egy elhagyatott állatkert – sokszor nagyon is emberi tulajdonságokkal felruházott – lakói. A két főszereplő, a megfontoltabb gibbon és a néhány évvel fiatalabb, kajlább makákó igazi jó barátok, akik sokat bosszantják egymást, vitáznak, veszekednek is, ám ha a szükség úgy hozza, kiállnak egymásért, s jókat nevetnek is együtt.

Aldous Huxley egyetlen gyerekkönyvét 1944-ben írta unokahúgának karácsonyi ajándékként. A történet főhőseinek – a varjúpár, Amália és Ábris, valamint a hatalmas, öreg csörgőkígyó – otthona ugyanaz a nyárfa. Varjúné hiába rak tojásokat, távollétében a csörgőkígyó mindig felfalja azokat. Egy napon Amália tetten is éri, mivel előbb ér haza a napi bevásárlásból a szokásosnál.

A vonzó kivitelű kötet három történetet tartalmaz, melyek Afrikába röpítik olvasóikat. A tanzániai népmesében egy apa és három fia veszi fel sikerrel a harcot a gonosz boszorkánnyal szemben. A második történet (A szalakóta hercegnő) magyar és finn népmesék adaptációja, méghozzá dél-ghánai kultúrkörbe helyezve.Kérdezd
a könyvtárost!