Kállai Nagy Krisztina (1966-)

A könyv összeállítója, Szele Ágnes az óvodás korú gyerekek számára válogatta kötetének anyagát, azzal a nemes célkitűzéssel, hogy olvasás közben a kicsinyek ne csupán a versek világából kapjanak ízelítőt, hanem a magyar nyelv szépségeiből is.

Biztosan jókedvre derül az a kisgyerek, akinek lehetősége nyílik megismerni Szabó Era Csokitánc című kötetét.

A kötet kihajtható lapjain sorakozó két versszakos versikék mindegyike egyet tudakol: merre van erdő-mező, „tenger, folyó, kék patak” állatainak – gyíkok, rókák, méhek, halak, sünök, mackók, őzek, csigák és madarak – otthona.

Jakabosné Kovács Judit összeállításában készült, Kállai Nagy Krisztina színvonalas illusztrációival díszített szép kiállítású könyvecske nagyszerű lehetőséget teremt a kisgyermek és a felnőtt meghitt együttlétére, a közös játékra.

A kötetben olvasható mókás köszöntők elmondására kitűnő alkalom lehet az új év eljövetele, a névnap, a farsang, a születésnap, a húsvét. A gyógyító versikékkel el lehet űzni a fejfájást, megszüntethető a nyilallás, gyógyul a seb, sőt némelyik ráolvasás gyógyítja a "szemmel verést", a rontást, és "varázserejűek" a kisebbeknek szóló vigasztalók ("Áj, báj, kecskeháj!

Zalán Tibor ezúttal az „abonyi dalia”, Háry János történetét dolgozta fel Garay János nyomán, sajátos ironikus stílusában.

Kállai Nagy Krisztina színpompás illusztrációi kísérik a történetet, amely Tisztakosz bolygón játszódik. A kis királyfi megfürdik a folyóban, ám amikor kilép a vízből, rögtön bepiszkolódik a lába. Fenséges atyja éktelen haragra gerjed, és fővesztés terhe mellett megparancsolja Davincsi Leonárdnak, a híres feltalálónak, hogy tüntesse el a port a bolygójukról.

A meseregény színhelye “Egy csupa hegy-völgy ország” királyi kastélya. Itt él és nevelkedik a jóságos királykisasszony, Ilka. A bájos királykisasszony azonban nem csatangolhat szabadon az erdőben, mert furcsa szerzetek, manók és koboldok birtokolják a királyi birodalom föld alatti barlangjait.

„A legkisebbekről mindenki megfeledkezik” – kesereg a történet főszereplője az apró növésű Piskóta (igazi nevén Júlia). Amikor felfedezi, hogy papája térképéről is lefelejtették a Csendes-óceán két legkisebb szigetét, Kilit és Milit, elhatározza, barátnőjével elhagyja a nagyok világát és a világ végén megalapítja a legkisebbek szigetét.

Az ábécé betűit veszi sorra a szerző egy-egy rövid történet segítségével (pl. A – Az alma és a sün; E – Az egér és az esernyő; Ő – A furfangos őzgida …). Az egy-két oldalas mesék szereplői többnyire állatok, mint az élelmes bagoly, az elbizakodott béka, a morcos cickány, a hiszékeny szitakötő, a táncteremben hoppon maradt zerge, az ügyetlen ürgekölyök vagy a furfangos vaddisznó.

Božena Němcová, a tizenkilencedik századi cseh irodalom egyik neves alakjának átdolgozásában öt cseh népmesét tartalmaz a kötet, amelyet kivitele okán is öröm kézbe venni. Az egyéni hangvételű írások nemcsak nyelvi szépségével, de idilli légkörével, boldog véget ígérő meseszövésével is elvarázsolják hallgatóit.

A Kállai Nagy Krisztina kedves, színpompás rajzaival illusztrált mondókáskönyvben Lackfi Jánosnak több, óvodásoknak, kisiskolásoknak íródott korábbi verse és számos új költeménye kapott helyet. Ezek a versek, mondókák a pici gyerekek által megtapasztalt mindennapi kis életakciókhoz - öltözéshez, hajmosáshoz, körömvágáshoz, evéshez, pelenkázáshoz - kapcsolódnak.Kérdezd
a könyvtárost!