Győrffy Anna, F. (1915-2006)

A címben szereplő napló az utolsó óvodai szünidő végeztével kezdődik, amikor Panni búcsút vesz kis orosz barátnőjétől, Tamarától, és mindketten nagy várakozással nézve az első iskolaév elé, elhatározzák, hogy naplóban tudósítják egymást a történtekről. Minthogy azonban Panni még igazából nem tud írni, rajzok segítségével meséli el a legfontosabb eseményeket.

A mesekönyv a második és a harmadik osztályos gyerekeknek készült, az iskolában tanult helyesírás gyakorlását szolgálja.

Panni és Péter óvodások lesznek; a szép tipográfiával szedett, jól illusztrált könyv a két gyerek mindennapjaival ismertet meg. Az első történet (Az óvó néni és a sármackó) legnagyobb eseménye, hogy Péterke egy nagy sárkupacba kerül, ennek következtében nagyarányú tisztálkodás kezdődik. Az óvó néni ki is nevezi a kisfiút tisztaságfelelősnek.

Nem csupán babos szoknyája, piros pöttyös ruhája után kapta nevét a gyermek­regény címszereplője, hanem mert átesett a bárányhimlőn, és így lett Pöttyös Panni. Régi kedves ismerőse a gyerekolvasóknak, bár akik először találkoztak vele az 1950-es években, már jószerével nagymamák lehetnek.Kérdezd
a könyvtárost!